2014-10-06 13:56:42• hírek • Szatmár.ro, refszatmar.eu

Újjászületett templom és gyülekezet

Felújították a százhatvan éves kiskolcsi református templomot. Ebből az alkalomból Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke hirdette Isten szavát, Győrbíró Sándor házigazda lelkipásztor köszöntött, a vendéglelkészek igei üzenetet tolmácsoltak, a kiskolcsi ifjak pedig verses műsort adtak elő.

A hálaadó istentisztelet vasárnap 13 órakor kezdődött. A tele templomban a kezdő énekek után a püspök Lukács evangéliuma 4. részének 16-tól 19-ig terjedő szakaszait olvasta föl, majd hirdette az örömhírt a gyülekezetnek. Életet lehelni a családba, a gyülekezetbe és minden közösségbe csak Jézus tud ma is. A szegények evangéliuma arra buzdít, hogy másképpen lássuk a körülöttünk lévő világot, mert ebben a jóhírben benne van az, amit már megtett értünk Isten: a feltámadás öröme valóságos, itt kezdődhet minden. A rossz gyökere pedig az, hogy nem gondolom, hogy Isten hatalmasabb, mint a gondom. A felújított templom üzen: ha Isten hajléka megváltozott, miért ne tudnánk megváltozni mi is. Ez a szegények és a foglyok megoldása tehát, ne legyünk saját kételkedésünk rabjai!

Győrbíró Sándor, aki kettős ünnepet tartott - hiszen szinte napra pontosan öt éve szolgál a kiskolcsi gyülekezetben - a köszöntések után röviden felvázolta a templom történetét. Elmondta, hogy 1854 előtt fatemploma volt a gyülekezetnek, 1858-ban elkezdték építeni a tornyot, mely 1875-ben lett kész. 1930 után többször is felújították a Szamos-menti templomot. Évekkel ezelőtt pedig a presbiterekkel eldöntötték azt, hogy külső és belső felújítást is végeznek az ősi Sionon, a kemény munka után pedig a prédikációra válaszolva a lelkész kijelentette: a templommal együtt a gyülekezet is újjá született.

Megható pillanata volt az ünnepségnek az, amikor Kajtár Gyula, aki évtizedekig szolgált a gyülekezetben, szólt az ünneplőkhöz. Elmondta: az ő idejében is sok nehézséggel kellett megküzdenie az egyházközség tagjainak, a hetvenes árvíz a templomot is érintette. Ezután Sipos László szamoskrassói, Korda Zoltán láncosi, Jobb Domokos ombodi, Apjok Artur nagykolcsi, Kiss József szatmárpálfalvai és Genda Árpád Szabolcs pettyéni lelkész hozta gyülekezete és családja nevében az igei üzenetet.

Az ifjak verses műsora is mondanivalóval bírt. Számukra és a jövő nemzedéke számára a helyi lelkész külön üzenetet fogalmazott meg, amit fel is íratott a templom portikusára: „Ha erősek lesztek, tegyetek többet, mint amennyit mi tettünk. Ha gyengébbek lesztek, legalább azt tartsátok meg, amit örökségül reátok hagytunk."

Ünnepelt a kiskolcsi református közösség

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: